Szeretettel köszöntelek a Zsidó közösség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zsidó közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zsidó közösség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zsidó közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zsidó közösség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zsidó közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Zsidó közösség közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Zsidó közösség vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A sólet készítése évezredes múltra tekint vissza és szorosan kapcsolódik a zsidó hagyományokhoz.
Miután a vallás szabályai szerint szombaton nem szabad dolgozni - így
fõzni sem -, már pénteken összeállították a nyersanyagot, majd forró
kövek között, késõbb pedig a hitközség vagy a pék kemencéjében, esetleg
otthon sóletkályhában fõzték lassú tûzön 12 órán át. Talán éppen ennek a
félnapos érlelésnek köszönhetõ csodálatosan finom íze.
A nem zsidók között népszerû ételnek a neve francia eredetû, s a 10-11.
században alakult ki: chaud lit melegágyat jelent. Ennek megértésére,
íme egy rövid történet Raj Tamás rabbi írásából:
"Nagyanyámnak saját, faszénnel mûködõ sóletkályhája volt, ebéd elõtt a
sóletfazekat egy hokedlire tettük, magasan felpolcoltuk
párnával-dunnával és meleg takaróval, mielõtt az ebédhez fogtunk volna.
Emlékszem, amikor az egyik szomszéd éppen a sólet tálalása elõtt toppant
be hozzánk, elcsodálkozva így szólt: mi az, maguk az ágban fõzik az
ebédet?"
Pénteken a háziasszony összeállította a sóletet. A lábas teteje és a
lábas közé több réteg zsírpapírt (sütõpapírt) tett, és a fedõt vékony
zsineggel az edény füléhez rögzítette. A spárgára cédulát fûzött a
tulajdonos nevével. Speciális sóletfõzõ edények készültek, sokan
esküdtek a csõrös szájú sóletfazékra, volt, aki agyagedényben, más
öntöttvasban vagy zománcozottban készítette, de lényeges volt, hogy a
formájuk magas, szûkszájú legyen és a teteje jól záródjék. A lezárt
fazékkal elmentek a pékhez, ahol a hûlõ kemencébe tették a környék
lakóitól érkezett ételeket. Másnap gyerekek mentek érte - a felnõtteknek
szombaton cipelni is tilos - vagy megkértek valakit, akinek a vallása
engedékeny a szombaton végzett munka ügyében és az vitte haza
szívességbõl a szombattartó zsidó család vacsoráját.
Sok helyen volt sóletkályha otthon a konyhában, ez afféle speciálisan
kialakított, hõtartó sparheltféle alkalmatosság. Akár otthon készült,
akár a péknél, a kemencébõl, kályhából kivett edényt dunyhával,
paplannal, takaróval körültekerve tartották melegen a szombati
vacsoráig.
Babból csinálták a háziasszonyok, gerslivel (hántolt árpa) és füstölt
meg nyers hússal. Leginkább apró szemû fehér babot használtak, esetleg
májbabot. De nem szentségtörés a nagy szemû tarkabab sem. Többnyire
marhaszegyet és füstölt libacombot tettek bele, de minél többféle húst
tartalmazott (marha, szárnyasok, bárány stb.), annál ízesebb lett a
végeredmény.
A sóletbe néhány egész nyers tojást is (héjastól) belefõztek és a
tetejére kugli vagy ganef került. A legismertebb ezek közül a töltött
libanyak (halsli vagy helzli). A liba nyakának bõrét lisztes, darás,
vagy húsos fûszeres töltelékkel tömték tele, két végét bevarrták és az
egészet a sólet tetejére rakták, mielõtt lezárták az edényt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!