Mi a kóser?

A zsidó hagyomány számos tiltást tartalmaz az ételek elkészítésével, tárolásával kapcsolatban. A zsidók számára fogyasztható - azaz kóser - ételek eredete az ősi Izraelig vezethető vissza, az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza. Ennek értelmében csak kóser hús fogyasztható, a húst vérteleníteni kell, a tejes és húsos ételeket pedig külön kell tárolni. Tisztátalan, ezért tiltott húsok, mint például a disznó és a nyúl, valamint a széttépett, elejtett állatok húsa sem fogyasztható.

Kóser húsnak számít a marha, a szárnyasok (a strucc kivételével), a bárány és a kecske. A halak között is megkülönböztetnek kóser és tiltott halakat. Azok az engedélyezett halak, melyeknek van pikkelye és legalább 3 uszonya. Az édesvízi halak közül a harcsa, angolna és a kecsege kivételével mindegyik kóser. A zsidó konyhában nem szabad húsfélét együtt főzni, vagy akár egyszerre enni a tejtermékkel. A tilalom nem csak a főzésre, fogyasztásra, hanem az ezek elkészítésére használt edényekre, konyhai eszközökre és azok tisztítására is vonatkozik.